Bozma kararının tebliğ tarihinden itibaren, ilgili tarafların itiraz başvurusunu yapabilmesi için 15 günlük bir süre bulunmaktadır. Bu süre, hukuki işlemlerin düzenli bir şekilde yürütülmesi adına büyük önem taşır.


Bozma kararı tebliğ tarihinden itibaren kaç gün içinde yapılır?

Bozma kararının tebliğ edilmesi, hukuki süreçlerde önemli bir aşamadır. Bu kararın ardından, ilgili tarafların itiraz haklarını kullanabilmesi için belirli bir süre tanınmaktadır. Hukuk sisteminin öngördüğü bu süre, başvuruların zamanında ve düzenli bir şekilde yapılabilmesi açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu yazıda, bozma kararının tebliğinden itibaren kaç gün içerisinde işlem yapılması gerektiğine dair detaylara yer verilecektir.

Bozma kararı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde yapılır.

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesine göre, temyiz incelemesi sonucunda verilen bozma kararı üzerine ilgili merci, dosyayı öncelikle inceler ve varsa gerekli tahkik işlemlerini tamamlayarak yeniden karar verir.

Ayrıca, Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde temyiz sebeplerini gösteren ek dilekçe sunulabilir.

Diğer Hukuk Yazıları

Bozma kararı kesinleşmeyi engeller mi?

Bozma kararı, verilen hukuki hükmün kesinleşmesini doğrudan etkilemeyen bir durumdur. Bu tür bir karar, mahkemenin daha önceki bir hükmü üzerinde yeni bir değerlendirme yapılmasına olanak tanır. Ancak, bazı özel durumlarda, bozma kararları mevcut hukuki sonuçları...

Bozkurt lotus olayı hangi antlaşma ile çözüldü?

Bozkurt-Lotus olayı, uluslararası hukukun önemli bir dönüm noktası olarak tarihe geçmiştir. Bu olay, Türkiye ile Fransa arasında yaşanan bir anlaşmazlık sonucu ortaya çıkmış ve hukuki bir çözüm arayışına dönüşmüştür. 1924 yılında imzalanan bir antlaşma ile...

Bozma kararı yürütmeyi durdurur mu istinaf?

Bozma kararlarının yürütmeyi durdurma etkisi, hukukun önemli bir parçasıdır ve yargılama süreçlerinde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. İdari yargılama usulü çerçevesinde, istinaf aşamasında verilen kararların yürütme üzerindeki etkileri, mahkemelerin işleyişini ve tarafların haklarını doğrudan etkileyen unsurlar...

Bozma kararına uyduktan sonra tekrar bozma yapılabilir mi?

Bozma kararı, bir mahkeme tarafından verilen önceki kararın geçersiz sayılması anlamına gelir. Ancak, bu kararın ardından mahkemenin yeniden ele aldığı dosyada farklı bir durum ortaya çıkarsa, tekrar bir bozma süreci başlatılabilir. Bu süreç, hukuk sisteminin...
Hukuk